Home
Haagbeplanting
Graszoden
Tips
Contact
Tips voor het aanleggen van graszoden.

Voordat u de graszoden kunt gaan leggen is het nodig om de ondergrond voor te bereiden. De ondergrond dient los te zijn. Dit bevordert het wortelen van het gras. Wanneer de ondergrond los is, door middel van spitten of frezen, kunt u deze verdichten door de ondergrond aan te lopen (met de voeten tegen elkaar schuifelend lopen). Hierna dient u de ondergrond te egaliseren (vlak maken) door middel van een hark. Dan kunt u de ondergrond aandrukken met een wals, net zolang totdat de ondergrond niet meer nazakt. Hierna kunt u de ondergrond nog fijn egaliseren (waterpas) en bemesten. U kunt bij ons handige gazonmestkorrels kopen.

Nu kunnen de graszoden uitgerold gaan worden. Wij adviseren u om de graszoden in een kader te leggen, dit voorkomt uitdroging. Het is van belang dat de graszoden netjes en strak tegen elkaar aan liggen om naden te voorkomen.

Graszoden kunt u makkelijk op maat snijden met een mes. Wanneer u klaar bent met graszoden leggen, dient u het gazon met een gazonwals te walsen. Hierna dient u uw nieuwe gazon te beregenen (sproeien).

Onderhoud van het gazon.

De eerste 2 weken mag u het gazon niet betreden, zo krijgt het gras de kans om goed aan te groeien. Na 2 weken kunt u voor het eerst het gras maaien. Maai het gras de eerste keer niet korter dan 5 centimeter, hierna niet korter dan 3 centimeter, dit om te voorkomen dat de grassprieten kwetsbaar worden waardoor het gras bij hitte en gebruik snel zal slijten. Het maaisel dient opgevangen te worden, maaisel zorgt namelijk voor een viltlaag die water, lucht en zon tegenhoudt.

In warme, droge periodes is het belangrijk dat u het gazon voldoende water geeft om uitdroging te voorkomen. Om verzakken te voorkomen kunt u het gras na het beregenen/besproeien beter niet betreden. U kunt het beste beregenen als de zon onder is, dit om verbranding van het gazon te voorkomen.

Het maaien van het gazon bevordert de kwaliteit van het gazon en stimuleert de aangroei van fijne grassoorten. Daarnaast krijgen mos en onkruid minder kans.
Gras is kwetsbaar als het te lang of te kort is, maai daarom het gras nooit korter dan 3 centimeter en laat het gras ook niet langer dan 6 centimeter worden. Als het gras te lang wordt komt er namelijk minder licht bij de bodem waardoor de grasmat dunner wordt. Verwijder maaisel na het maaien van het gazon, dit kan door middel van een opvangbak of het maaisel van het gazon te harken. Zorg ervoor dat de messen van uw grasmaaier ieder jaar geslepen worden.

Om het gazon mooi groen te houden is het van belang dat u het gazon regelmatig voeding krijgt, oftewel kunstmest. 2 weken na aanleg moet het gazon voor de eerste keer bemest worden, daarna elke 4-5 weken herhalen. 1 kilogram kunstmestkorrels is voldoende voor 20 vierkante meter gazon. Voordat u gaat bemesten moet u het gazon op een hoogte van 4 centimeter maaien. Na het bemesten dient u overvloedig te sproeien totdat de kunstmest is opgelost. Als de kunstmest niet is opgelost kan het gazon namelijk verbranden.

Strooi in november kalk over het gazon. Herhaal dit jaarlijks. De kalk verhoogt de zuurgraad (pH), mos verschrompeld en wordt bruin. Het gazon krijgt weer snel een frisgroene kleur. Door de verhoogde zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om mest op te nemen. Kalk op zich is geen meststof, het is een middel om het gazon in conditie te krijgen om voeding op te nemen en op kleur te komen. Let op: er moet minstens 6 tot 8 weken tussen het kalken en bemesten zitten!

Hagen

Het planten van hagen

De keuze van de haag

De soortkeuze is afhankelijk van het type haag dat u wilt krijgen. Daarbij spelen uiteraard de grondsoort en de plaats van de haag een belangrijke rol. En nu komt uw persoonlijke smaak naar voren, kiest u voor een bladverliezend- bladhoudende haag of een coniferenhaag. Als de keuze is gemaakt zult u de haag moeten planten. Kwekerij Loeffen wil u graag een aantal tips geven.

De voorbereiding

U wilt natuurlijk dat de haag zo snel mogelijk de gewenste hoogte bereikt. Een goede voorbereiding is dan noodzakelijk. De sleuf waarin u gaat planten is hiervoor de basis. Deze dient minimaal een � keer zo breed te zijn als de kluit. Leg de grond aan ��n kant van de sleuf neer. Spit de sleuf nogmaals goed om. De nieuwe haag krijgt hierdoor een groter "plantgat". Meng de bemesting door de grond waarmee u de sleuf gaat vullen. Voordat u gaat planten worden de planten uitgezet. U kunt nu makkelijk zien of u voldoende planten hebt. Vraag onze verkoper welke plantafstand het beste past bij de door u gekozen haag.

Tip: gebruik een stok om de juiste plantafstand te controleren.

De nazorg

Tot slot: zorg dat de haag in een rechte lijn staat, gebruik bijvoorbeeld een touwtje ter controle. Houdt de planten recht en vul de sleuf met een mengels van grond en bemesting. Met uw voet trapt u de grond vast om te zorgen dat de nieuwe haag goed contact maakt met de grond. Geef hierna, bij warm weer, water. Vraag onze verkoper naar de juiste meststof. De haag is nu geplant, wat nu. De volgende stap zal voor u het knippen van de haag zijn. Het belangrijkste is dat u de haag zo knipt, dat er aan de onderkant licht bij kan. Niets is immers zo lelijk als een haag die onder kaal is!

Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe haag.


Thuya Brabant haag

Larierhaag